Codegenerator voor snelle webontwikkeling

Codegenerator voor snelle webontwikkeling

Als webontwikkelaar helpt u bij het snel ontwikkelen van webapplicaties het gebruik van een flexibel en krachtig gemeenschappelijk applicatieframework. Ik gebruik ook graag codegenerators om code te bouwen voor aangepaste applicaties die ik voor klanten bouw. Mijn krachtigste codegenerator maakt code voor interactie met een lokale database die aan mijn website is gewijd.

Het is over het algemeen geen goed idee om code te herhalen tijdens het ontwikkelen. Er zijn echter bepaalde gevallen waarin dit nuttig kan zijn en u kan helpen bij het maken van dynamische webapplicaties. Hier bespreken we enkele van de vele toepassingen die we nuttig vonden en hoe u deze kunt toepassen op uw eigen bedrijf.

objectgeoriënteerde klasse

Een manier om hergebruik van code af te dwingen, is door een objectgeoriënteerd ontwerp te gebruiken. Voor mijn gegevenstoegangslaag maak ik een abstracte klasse met gemeenschappelijke functionaliteit. Maak vervolgens een afgeleide klasse die de specifieke methoden implementeert die vereist zijn door het entiteitsmodel (meestal een databasetabel).

Deze afgeleide klassen hebben andere velden die velden vertegenwoordigen die voor de tabel zijn gedefinieerd. Het bevat ook toewijzingen aan primaire sleutels, alle gerelateerde velden die zijn opgehaald uit gerelateerde tabellen en aangepaste methoden voor het opvragen van de database. Het idee is dat alle database-aanroepen zijn ingekapseld in een gegevenstoegangslaagklasse.

Deze afgeleide klassen lijken voldoende op elkaar, dus het is logisch om een ​​codegenerator te bouwen die deze bestanden genereert vanuit uw databaseschema.

Hoe code te genereren op een intranet

Het intranet heeft code gegenereerd die rechtstreeks is gekoppeld aan scripts voor databasebeheer. Wanneer de beheerder het tabelschema bekijkt, staat er een knop onder aan het scherm om code te genereren voor de gegevenstoegangslaag. Wanneer de gebruiker op deze knop drukt, wordt de code onmiddellijk gegenereerd en kan de gebruiker overal in de code klikken om een ​​codeblok te selecteren en naar het klembord te kopiëren.

Het proces van free qr code generator no sign up is verrassend eenvoudig. We definiëren eenvoudig alle macro’s die we nodig hebben om het schema uit de database op te halen en te vervangen door een codesjabloon. Deze macro’s bevatten zaken als scriptnamen, databasetabelnamen, primaire sleutelvelden, openbare velden, privévelden en gegenereerde klassenamen.

De code wordt als voorgeformatteerde tekst op het scherm weergegeven. Hieronder staat een webformulier waar de gebruiker de gegenereerde macrowaarden kan aanpassen. Nadat u deze waarden hebt gewijzigd, kunt u op de knop Verzenden klikken om de code opnieuw te genereren met behulp van de aangepaste macrowaarden. Deze stap is natuurlijk optioneel. Gebruikers kunnen eenvoudig alle programmacode kopiëren en plakken in de code-editor en ervoor kiezen om wijzigingen aan te brengen.

tafelbeheer

Mijn websitebeheerderspaneel heeft veel pagina’s ingebouwd om databasetabellen te beheren. Ik heb een zeer capabele bibliotheek die al het zware werk voor haar rekening neemt voor het doorbladeren van een tabel met records, het maken van nieuwe records, het bewerken en verwijderen van records. Een objectgeoriënteerde klasse die een variabel aantal parameters nodig heeft.

Om een ​​nieuw beheergebied te maken, moet u deze klasse instantiëren, alle benodigde eigenschappen definiëren en vervolgens een methode aanroepen met de naam “Proces”. Het resulterende bestand is meestal niet meer dan 25 regels code. Het maken van dit bestand duurt niet erg lang als het met de hand wordt gedaan. Ik wist echter dat het maken van een codegenerator voor deze server-side scripts me veel tijd zou kunnen besparen.

Nogmaals, de sleutel tot het bereiken van dit doel was om eerst het databaseschema van de tabel te lezen om alle velddefinities te krijgen. Op basis van deze definities is het maken van code op basis van een bestaande scriptsjabloon eenvoudig. Definieer gewoon een macro voor elke eigenschap die u moet overschrijven in uw sjabloon. Terwijl u het tabelschema leest, maakt u deze kenmerken die later worden vervangen door de sjabloon.

Speciale overwegingen

Bij het genereren van code is het belangrijk om in gedachten te houden hoe het script zal worden gebruikt. Ik weet dat ik in mijn laagscripts voor gegevenstoegang meestal twee mappen onder de website-root heb. Hierdoor weten we dat de relatieve link twee niveaus omhoog moet om de root van de site te bereiken.

Een ander belangrijk gebied om te overwegen is formuliervalidatie. U kunt bepaalde beperkingen op uw webformulier plaatsen om het aantal tekens dat een gebruiker in een tekstveld invoert, te beperken. U kunt Booleaanse velden ook laten verschijnen als keuzerondjes met het label “Ja” en “Nee”. Datumvelden kunnen worden weergegeven met een speciale datumkiezer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *