Wat is Hijama-therapie?

Wat is Hijama-therapie?

Cupping-therapie is een oude vorm van alternatieve geneeskunde waarbij een therapeut zuiging creëert door speciale cups enkele minuten tegen de huid te houden. Mensen krijgen het voor verschillende doeleinden, waaronder helpen bij pijn, ontsteking, doorbloeding, ontspanning en welzijn, en een soort diepe weefselmassage.

Bekers kunnen worden gemaakt van:

glas
bamboe
aardewerk
silicium

Hijama Amsterdam-therapie mag dan trendy zijn, het is niets nieuws. Het dateert uit oude oosterse culturen. Een van ‘s werelds oudste medische handboeken, de Ebers Papyrus, beschrijft hoe de oudheid cupping al in 1550 gebruikte.
categorie

Er zijn veel verschillende cupping-methoden, waaronder:

dun
nat

Bij beide vormen van cupping doet de therapeut alcohol, kruiden of een brandbare stof zoals papier in de cup en steekt deze in brand. Als de hitte uitgaat, draai je de beker ondersteboven en plaats je hem op je huid.

Terwijl de lucht in de beker afkoelt, ontstaat er een vacuüm. Hierdoor verwijden de bloedvaten zich, waardoor de huid opzwelt en rood wordt. De beker blijft meestal maximaal 3 minuten staan.

Een modernere versie van cupping gebruikt een rubberen pomp in plaats van vuur om een vacuüm in de cup te creëren. Soms gebruiken therapeuten siliconencups, die over de huid kunnen worden bewogen voor een massage-achtig effect.

Wet cupping zorgt voor een milde zuigkracht door de cup ongeveer 3 minuten op zijn plaats te houden. De therapeut verwijdert vervolgens de cup en gebruikt een kleine scalpel om lichte, kleine sneetjes in de huid te maken. Vervolgens doen ze een tweede afzuiging om een kleine hoeveelheid bloed op te zuigen.

U kunt 3-5 kopjes krijgen in de eerste sessie. Of je kunt er een uitproberen om te zien hoe het gaat. De British Cupping Society zegt dat het zeldzaam is om meer dan 5-7 kopjes te krijgen.

Een antibiotische zalf en verband kunnen dan worden gebruikt om infectie te voorkomen. Binnen 10 dagen ziet je huid er weer normaal uit.

Aanhangers van cupping-therapie geloven dat natte cupping de genezing bevordert door schadelijke stoffen en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Dat is echter niet bewezen.

Sommige mensen krijgen ook ‘needle cupping’, waarbij een therapeut eerst een acupunctuurnaald inbrengt en er vervolgens een kopje overheen plaatst.
voorstel

Wat blijkt uit het onderzoek?
Volgens een rapport gepubliceerd in het Journal of Traditional and Complementary Medicine kan het helpen bij het beheersen van acne, gordelroos en pijn.

Dit is vergelijkbaar met de bevindingen van een rapport gepubliceerd op PLoS One. Australische en Chinese onderzoekers beoordeelden 135 studies over cupping. Ze concludeerden dat cupping-therapie effectief kan zijn wanneer mensen andere behandelingen krijgen, zoals acupunctuur of medicijnen, voor verschillende ziekten en aandoeningen, waaronder:

gordelroos
acne
gezichtsverlamming
cervicale spondylose

De British Cupping Society zegt dat cupping-therapie wordt gebruikt voor de behandeling van:

bloedaandoeningen zoals bloedarmoede en hemofilie
Reumatische aandoeningen zoals artritis en fibromyalgie
Onvruchtbaarheid en gynaecologische aandoeningen
Huidproblemen zoals eczeem en acne
Hoge bloeddruk
migraine
angst en depressie
Bronchiale congestie als gevolg van allergieën en astma
spataderen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *