Zijn bromfietsen veilig?

Zijn bromfietsen veilig?

De bovenstaande vraag is precies dezelfde die ik stelde toen ik op het punt stond voor het eerst in mijn leven in een vliegtuig te stappen. Ik informeerde: “Is dit vliegtuig veilig?” Mijn vriend, een ervaren reiziger, verlichtte mijn angst. Hij vertelde me dat de meeste vliegtuigen veilig op hun bestemming aankomen. Hij concludeerde: “Ongevallen gebeuren, maar ze zijn de uitzondering en niet de regel”. Dit zou ook mijn antwoord zijn op deze vraag met betrekking tot de veiligheid van brommer aanschaffen behalve dat we soms door onze onvoorzichtigheid ongelukken tot regel maken en niet tot uitzondering.

Als u overweegt een bromfiets te kopen en u heeft er nog niet op gereden, dan is het normaal dat u een bepaalde mate van angst heeft. Het is niet ongebruikelijk dat er verschillende punten van zorg zijn: Komen er onderweg onaangename verrassingen voor die meer kosten met zich meebrengen, in plaats van mij geld te besparen? Loop ik meer risico met het besturen van een bromfiets dan met het besturen van andere gemotoriseerde voertuigen? Gaat mijn bromfiets snel uit elkaar vallen? Als we heel eerlijk zijn, kan dit soort dingen u overkomen terwijl u met uw elektrische of gasbromfiets rijdt. Maar betekent dit dat het moet gebeuren? Betekent mogelijkheid noodzakelijkerwijs waarschijnlijkheid? Ik denk het niet.

Toen bromfietsen nog relatief nieuwe producten waren in de Verenigde Staten, publiceerde de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission een persbericht met een alarmerende statistiek over scootergerelateerde verwondingen, 2.250 in de eerste zeven maanden van het jaar, om precies te zijn. Toch hetzelfde jaar. Het Department of Transportation en de National Highway Traffic Safety Administration meldden 2.806 dodelijke ongevallen als gevolg van ongevallen met motorfietsen op vol vermogen. Deze statistiek houdt niet eens rekening met het totale aantal ongevallen in dat jaar, alleen met de ongevallen met dodelijke afloop. Het gaat er niet om dat het rijden met een bromfiets minder risico’s met zich meebrengt dan met een motor op vol vermogen, maar dat het besturen van elk type gemotoriseerd voertuig risico’s met zich meebrengt. Een bromfiets is niet per se een gevaarlijker artefact dan auto’s, SUV’s of motorfietsen.

Zoals het woord suggereert, gebeuren ongelukken, ze worden niet met opzet veroorzaakt (althans meestal) en gebeuren wanneer we ze het minst verwachten. Sommige zijn onvermijdelijk en andere niet. Bij ongelukken speelt het lot soms een rol. Veel mensen hebben te maken met verwondingen en zelfs de dood, veroorzaakt door nalatigheid of onzorgvuldigheid van anderen. Wanneer dit gebeurt, kunt u weinig doen om ongelukken te voorkomen. Maar de andere kant van de medaille is dat er ongelukken zijn die we kunnen vermijden. Dit zijn degenen waar we ons op moeten concentreren om te voorkomen. Hierbij geef ik enkele algemene richtlijnen die ons helpen om ongevallen tijdens het rijden op een bromscooter te voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *